Pittoreske reis in het kielzog van Havard

“Hoewel er in Europa waarschijnlijk geen enkele reis bestaat die uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart over de Zuiderzee, wordt deze toch slechts zelden ondernomen.” Zo begint Henri Havard zijn boek “Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee.” Hij maakte die reis in juni 1873 samen met zijn vriend, zeekapitein van Heemskerck, op de tjalk van fam. Slurink. Zijn onderzoek en zijn verhaal beschrijft het verval na de rijkdom van de gouden eeuw. Het is een bewonderende aansporing om Nederland beter te leren kennen. Het boek heeft zeker bijdrage geleverd aan de opkomst van het toerisme naar de plaatsen die hij beschreef. Zeker de Volendammers hebben er zeer van geprofiteerd.

150 jaar na zijn reis varen wij in zijn kielzog om te kijken of zijn wens is uitgekomen: “Heel Europa moet zijn ogen richten naar dit stukje land dat werd veroverd op de elementen, dat werd geschapen door het menselijk genie, beschermd door zijn onvermoeibare volharding en dat geboortegrond was van zoveel edele burgers, het object van zoveel bewondering en toewijding!”

Nou, laten we dat gaan doen, Wie gaat er mee?

 

Zondag 7 mei 2023              De 1e dag begint bij het Centraal Station. > Oranje sluizen Vuurtoren, Pampus, door naar de haven Marken.               Overnachting op Marken of in Monnickendam.

Inschepen a/b “Linquenda” vanaf 09h00.                   ETS: ca. 12h00                              ETA Marken: ca. 15h37

Maandag 8 mei                       Monnickendam > Volendam > Edam

Visrokerij, wandeling en speeltoren (11h00 – 12h00) > Volendam  (Hotel Spaander, Klederdrachtfoto > Edam Sluis > Kom. Voor wie ’s avonds mee wil de Harmonie of de Fortuna?

Dinsdag 9 mei                       Edam (Speeltoren, Museum, Fortuna, Sluis, Fort? > Hoorn.

Woensdag 10 mei                   Hoorn Watertaxi, Stadswandeling > Enkhuizen Zuiderzeemuseum >

Donderdag 11 mei                 Enkhuizen > Medemblik >

Vrijdag 12 mei                      Medemblik 11 uur Kasteel Radboud 13h20 Stoomtram > Hoorn > NS > Amsterdam

koken doen we zelf aan boord of we gaan op restaurant.

prijs voor de reis zelf incl overnachting: 533 pp.

Bijdrage boordkas voor eten en drinken ca. 90 pp

Schatting toegangskaartjes ca 75 pp

Wie vaart mee? Neem contact op met Jan +31629909206 en/of jan@varenmetjan.nl