Bovendeks

Zeiltocht

De Linquenda is een stabiel zeilschip. Daardoor is ze zelfs met zwaar weer veilig en snel. De rondhouten en al het beslag zijn zwaar uitgevoerd en kunnen wel tegen een stootje. Tot windkracht 5 zetten we daarom alle zeilen bij. Daarna gaat de kluiver er af en moeten we al snel een rif in het grootzeil zetten.

Voor wie echt zeilen wil: de Linquenda kan snel overstag gaan, maar daarvoor moet wel iedereen op zijn plaats staan; aan de zeilen, bij de bakstagen, bij de zwaarden. Er moeten veel handelingen tegelijk gebeuren. Drie zeilen zwaaien naar de andere kant van het schip en moeten daar vastgezet worden, er moet een bakstag losgemaakt worden en het zwaard moet uit het water getrokken worden aan de ene kant, om daarna aan de andere kant weer in het water te worden gelaten.

Al met al werk voor minstens 8 volwassenen of 12 kinderen. Het is de sport om door het stellen en trimmen van de zeilen het schip grote snelheid te geven, om vervolgens zoveel mogelijk voordeel te halen uit kleine wind- en weersveranderingen.

 

Adressen

Bel: +31(0)626799922

mail: jan@varenmetjan.nl

postadres
Schutterhoeflaan 35
3832GR Leusden


opstapadres Monnickendam:
't Proyen
MONNICKENDAM
opstapadres Makkum
Workummerdijk 1
MAKKUM

Meer zeilen