Schipper Jan Dooyes

Schipper Jan Dooyes

Schipper en eigenaar van de Oostzee zeiltjalk Linquenda is Jan Dooyes (Amsterdam Oost, 1956).
Hij behaalde zijn schippersdiploma op de Enkhuizer Zeevaart School en studeerde ook rechten aan de Universiteit van Amsterdam.
Hij werkte als consultant voor Perstorp AB in Zweden en als Sales- en Productmanager voor Neste Chemicals reisde hij veel. “Maar ik heb altijd al gezegd dat ik een schipper ben met een bijbaantje,” grapt hij.

In 2011 kocht hij zijn eigen schip, de witte, dikke maar toch elegante tjalk Linquenda, om er de toeristische zeilvaart mee te bedrijven. Hij vaart als het kan het hele jaar door met passagiers. Op de Linquenda, maar ook op andere schepen: botters, aken of jachten. Allemaal leuk! Jan mag graag als bemanningslid of schipper meedoen aan regatta’s en zeilwedstrijden, maar ‘met gasten aan boord houden we het lekker rustig,’ belooft hij.

Schipper Jan Dooyes:

“Al vanaf 1985 ben ik helemaal verslingerd aan het varen met grote platbodems. Vanaf de brugklas neem ik ook al mensen mee uit varen. Toen ging dat nog met 16 kwadraatjes van Ottenhome. En nu wat groter en meer en veel vaker…  Van varen word ik blij. Dat en mijn dochter en mijn vriendin, natuurlijk. De natuur, vooral de natte natuur, interesseert mij mateloos. De ruimte op het meer en de zee geeft mij een gevoel van ongekende rust en verlangen. En dat wil ik delen.
Mensen de mooie plekjes laten zien en beleven. Dan hoop ik maar dat zij vanzelf ook tot de ontdekking komen hoe geweldig de natuur is en hoe zeer het de moeite waard is om in stand te houden.
Nou en om dat te doen heb ik een hele fijne dikke tjalk gekocht: De Oostzee zeiltjalk  “Linquenda”. Het schip voelt heel goed, stevig en vertrouwd. Ze is uit 1916 en daarmee dus nog een van de jonkies in haar soort. Met haar heb ik mijn bestemming voorlopig bereikt. Wie aan boord komt laat ik daar graag in mee delen.”

Adressen

Bel: +31(0)626799922

mail: jan@varenmetjan.nl

postadres
Schutterhoeflaan 35
3832GR Leusden


opstapadres Monnickendam:
't Proyen
MONNICKENDAM
opstapadres Makkum
Workummerdijk 1
MAKKUM

Meer zeilen